Everest, Gokyo and Three Passes

Kathmandu naar Jiri

18 oktober 2017

Kathmandu naar Jiri

4 april 2017

 

Vandaag vertrekken we met de auto naar het startpunt van de trekking: Jiri. Eerst nog een gewone en warme douche nu het nog kan, want ik weet wat me te wachten staat in de bergen. Na het ontbijt sta ik met mijn rugzak beneden. Ang Kami wacht me op in de tuin en stelt me voor aan mijn drager Kendra. Een vriendelijke, verlegen jongeman. We lopen naar een witte jeep en een goedlachse chauffeur. De tassen achterin, de jongens op de achterbank en ik voorin. Klaar voor vertrek!

We gaan kriskras door hartje Kathmandu. Mensen zijn op weg naar hun werk. Groenten- en fruitstalletjes worden weer uitgestald. Het past allemaal maar net in de nauwe straatjes. De verkeerspolitie op hun post midden in de uitlaatgassen en heb ik met ze te doen. We volgen de hoofdweg naar het oosten. Een vroege ochtendzon probeert zich te laten zien door de ochtendnevel en de smog. En ongemerkt rijden we van de ene in de andere stad op de “Highway” naar Tibet.
Ik zuig de wereld in me op. Het blijft een avontuur. Verkeer kriskrast door elkaar. De trucks en de bussen wanen zich de baas van de weg en trekken luid toeterend met zwarte uitlaatgassen de gaten in de weg. Het leven gebeurt langs die grote weg. Mensen, honden en geiten lopen door elkaar. Handeltjes langs de weg en alles onder de stof.

Dan slaan we rechtsaf de hoofdweg af. De paddenstoel zegt “Jiri – 110 km”. Dat lijkt weinig, toch doen we over deze 110 km nog 5 uur. Vanaf dit punt zit er namelijk geen recht stukje meer in de weg. Berg op, berg af, haarspeldbochten slingerend langs de bergwanden, door de kleine dorpjes en bossen, langs boerderijtjes en velden. Een bus voor ons passeren lukt vaak niet en ik ben blij dat ik daar niet in zit als er een tegenligger passeert.

De weg is Nepalees. Soms redelijk. Soms aan flarden gereden. Grote gaten die nog open liggen. Soms opgevuld met stenen. Soms bedekt met betonnen platen daar waar watervalletjes over de weg gaan. Onze lachende chauffeur neemt voorzichtig alle obstakels. De grotere steden waar we door heen komen zijn niet al te fraai. Maar daarbuiten zijn de uitzichten al geweldig. De hoge groene bergen met de vele rijstterrassen tegen de hellingen. Grote wolkenplukken. En de eerste witte toppen in de verte van de Himalaya. Wat is Nepal toch mooi.

Om 16.00 uur komen we in het dorpje Jiri aan. Onze eindbestemming van vandaag en ons startpunt van de trekking morgen!


King of the Road

De cijfers
1400 meter: Kathmandu
1900 meter: Jiri
afstand: 160 km
8 uur rijden

Jiri
Het is weer herfst!

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter