Everest, Gokyo and Three Passes

Everest, Gokyo and Three Passes Trekking

25 oktober 2017

 

De Everest, Gokyo and Three Passes trek is dé ultieme trekking! Het is een ware krachtmeting met jezelf. Een tocht van 26 dagen. Waarbij je 10 dagen op een hoogte van 5500 meter loopt. En een aantal nachten op 5000 meter slaapt. Omgeven door krakende gletsjers en hoogste bergen van de wereld.
Op deze trekking loop je letterlijk in de voetsporen van de expeditieteams uit het verleden, op weg naar Everest, voor de beklimming van de top. In de voetsporen van Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay, die Everest in 1953 als eersten wisten te bedwingen. (Al geloof ik zelf dat Mallory en Irvine in 1924 al als eersten op de top stonden, maar dat is een ander verhaal.)

De trekking is in 3 delen te delen.

Van Jiri naar Lukla
De eerste week loop je van Jiri naar Lukla. Door het vruchtbare laaggebergte van de Himalaya. Boerderijtjes en terrassen zijn tegen de groene berghellingen geplakt. Daartussen lopen kleine paadjes slingerend omhoog en omlaag. Na iedere bergpas volgt weer een nieuwe vallei. Tegenwoordig vliegen wandelaars en klimmers naar het kleine vliegveldje van Lukla op 2800 meter. Met als gevolg dat de looproute van Jiri naar Lukla de laatste twintig jaar in verval is geraakt. Veel toeristen hebben weinig tijd en willen snel doorstoten naar Everest Base Camp en weer terug. Maar voor een betere acclimatisatie, om het lokale leven in de bergen te voelen, en om fitter en sterker te worden is Jiri een beter alternatief.

Van Lukla naar Everest
Het tweede deel is van Lukla naar Everest Base Camp op 5400 meter. Dit is de meest populaire route. Hier kom je boven de boomgrens. Het is de weg naar grotere hoogte, waar de lucht minder zuurstof bevat en de regels van acclimatisatie gaan spelen. Om je lichaam langzaam aan de hoogte en het gebrek aan zuurstof te laten wennen. Neem je deze regels niet in acht, dan loop je grote kans op hoogteziekte. En in dat geval is er maar één oplossing: omlaag! In de gunstigste geval ga je lopend terug, in het slechtste geval per helikopter acuut naar het ziekenhuis.

Gokyo en de Drie Passen
Het derde deel bestaat uit Gokyo en de zogenoemde Three Passes. Op deze route steek je drie bergpassen over op een hoogte van 5500 meter. Daar tussendoor kun je ook nog 3 bergtoppen van 5500 meter meenemen. De eerste pas ligt op een alternatieve route naar Everest Base Camp. Na Base Camp te hebben bezocht, steek je de tweede pas over naar Gokyo, de hoogste en laatste overnachtingsplek in de Gokyo Vallei. En van daaruit steek je de derde pas over die uitkomt in de vallei die rechtstreeks naar Tibet loopt. Daar loop je over een eeuwenoude handelsroute waar 300 bepakte yaks per dag liepen voordat de Chinezen de grens een paar jaar geleden sloten.

Via deze vallei loop je terug naar Namche en Lukla. Daar kun je nog een laatste keer naar een hoogte van 5200 meter, lopend naar de top van Sundur Peak. In Lukla zit de trekking van 26 dagen erop en is het tijd om de volgende dag terug te vliegen naar Kathmandu.


Now that’s what we call trekking!

 

 

 

 

 

Jiri

You Might Also Like

Geen reacties

Laat een reactie achter