Everest, Gokyo and Three Passes

In 5 stappen fit voor een trekking

1 oktober 2017

In 5 stappen fit voor een trekking

 

Hoe traint iemand uit een land op zeeniveau en zonder bergen voor de Himalaya? Hoe bereid je je voor op een bergtrekking? En wanneer ben je fit genoeg? De antwoorden op die vragen zijn voor iedereen anders. Waar ik door de jaren heen wel achter ben gekomen: het is pas leuk als je fit bent! Ben je niet fit, dan is iedere dag een gevecht.

Wil je weten hoe ik me voorbereid en wat voor mij het beste werkt?

1.  Mijn vaste hardlooprondje
Een paar keer per week ren ik mijn vaste hardlooprondje van 5 kilometer. Thuiskomen, omkleden en rennen. Lukt dat niet, dan maak ik daar een wandelrondje van.

2.  Kilometers in de benen
Ik hou van wandelen. Door het jaar heen maak ik mooie dagtochten. Zo’n 3 maanden voor de start van een lange trekking voer ik die tochten op en maak ik mijn rugzak zwaarder. Een weekendje naar zee is al goed voor 50 kilometer over het Noordzeestrand. Naast de bergen is er niets zo mooi als de zee, de wind en onze Nederlandse wolkenluchten. Maar dat geldt ook voor onze herfst. Etappes van het Pieterpad bijvoorbeeld lenen zich heel goed voor prachtige herfstwandelingen langs mooie routes. De benen worden sterker!

3.  Steile hellingen in de Ardennen
Maar er moeten ook hoogtemeters gemaakt worden. Daarvoor ga ik naar mijn lievelingsplekje in de Ardennen: de Belgische dorpjes Bagimont en Bohan. Hier heeft goede vriend Geert zijn Outdoorschool en geeft hij cursussen op het gebied van bergwandelen en trekkings (www.outdoorschool.be). Hier mag ik regelmatig komen logeren. Het gebied rondom Bohan staat bekend om zijn pittige steile hellingen die niet onder doen voor een goeie helling in de bergen. Ideaal voor bergwandeltraining! Ik train met zware rugzak en zorg voor een flink aantal hellingen per dag. Goed voor 1000 meters bergop en bergaf. Daarmee train je niet alleen je benen, maar ook je ademhaling en je hartritme.

4.  Traplopen
Bergtraining blijft lastig in een land zonder bergen. Dus verzin ik er iets op. Mijn familie woont in een flatgebouw van 6 verdiepingen hoog. Vanaf een maand voor vertrek train ik daar een paar keer per week met een rugzak op. 6 verdiepingen trappenlopen, op en af, 10 keer achter elkaar. Goed voor supersterke bovenbenen en uithoudingsvermogen.

5.  Ontspanning en rust
Het is ook belangrijk dat het lichaam tussendoor voldoende herstelt. Straks op de trekking loop je iedere dag, maar nog thuis is het wijs om sportdagen met rustdagen af te wisselen. De laatste dagen voor de trekking sport ik niet meer en wandel ik alleen nog een uurtje. Het is belangrijk om goed uitgerust en uitgeslapen aan een trekking te beginnen.

En zo ben ik fit, sterk en vol vertrouwen klaar voor de bergen!


Kom maar op

 

Programma Everest, Gokyo and Three Passes
Hoe gaat dat nou, zo'n trekking?

You Might Also Like

2 Reacties

  • Reply Anke 5 oktober 2017 at 15:06

    Leuk dat je ook wat tips en tricks geeft! Geeft wat meer gevoel en achtergrond bij je andere verhalen! Site ziet er ook top uit. Complimenten…

  • Laat een reactie achter